T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TİRE - Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Aday Öğrenci

Mesleki tanıtım, rehberlik ve yönlendirme çalışmaları kapsamında okul internet sayfamızda bazı bilgiler hazırladık. Sitemizle beraber MEB'in hazırlamış olduğu kapsamlı bir bilgi sağlayan

http://meslekitanitim.meb.gov.tr/      https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/ sitelerini de incelemenizi tavsiye ederiz.

1-Niçin Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini tercih etmeliyim?

Meslek ve teknik eğitimin avantajlarından bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesi alırlar (İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez). Eğitimini aldıkları alanda teknisyenlik unvanı kazanırlar. Mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar. İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar. Staj/İşletmede mesleki eğitim yaparken asgari ücretin en az %30'u tutarında ücret ödenir. Kendi işyerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir. Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir. Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları - (M.T.O.K.) kontenjan ayrılmıştır Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri, istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, süreyle ertelenir. Lisede bir meslekte uzmanlaşan öğrenciler, mezun olduklarında daha çabuk ve daha kolay iş bulabilmektedir. Mesleki eğitim merkezine kayıt olanlar, kayıt tarihinden itibaren bir işletmede çalışarak ücret almaya başlarlar. Haftada 1 veya 2 gün okula giderler. Diğer zamanlarda işletmede çalışırlar. Eğitimlerini tamamladıklarında Ustalık Belgesi alırlar. Fark dersleri vermeleri halinde diploma da alabilirler.(kaynak:https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/photos/2020/04/29/metgem_sss_kitap-2_5ea94c4a92d30.pdf)

2-Okul program türlerimiz.

Anadolu Meslek Programı (AMP)

Anadolu Teknik Programı (ATP)

3-Okulumuzun işbirliği yaptığı veya yürüttüğümüz projeler. 


ERASMUS+

I-Makine Teknolojileri Alanı Öğrencilerinin Avrupa Stajı

 

Pr. No:2016-1-TR01-KA102-026021

A. "Makine Teknolojileri Mesleki Beceri Eğitimi" adlı  projemizin 1. Akışı  04-17/12/2016 tarihleri arasında, proje ortağımız Almanya/Berlin kentinde bulunan Fides Education Gmbh bünyesinde gerçekleştirildi.

 

B. Akış 10-23/03/2017 Tarihleri arasında proje ortağımız Macaristan Budapeşte kentinde bulunan  Szily Kalman bünyesinde gerçekleştirildi. "Makine Teknolojileri Mesleki Beceri Eğitimi" adlı projemizin diğer ortakları İzmir Karabağlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmir Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte toplam 17 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi

İlgili tanıtım izletisini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

 II.PROJE ADI: AVRUPA'YA AÇILAN KAPI

Okulumuzdan 20 öğrencimiz,  Avrupa'da  Ağ Sistemleri ve Mobilya ve İç Mekan  Tasarımı  konularında farklı mesleki uygulamaları görerek yeni yöntem, makine ve cihazların kullanımını öğrenmişlerdir.

1. Akış  21 Ocak  2018 - 3 Şubat 2018 tarihleri arasında  ortağımız Almanya/Erfurt kentinde bulunan Makotech Gmbh  bünyesinde ,  "Avrupa'ya Açılan Kapı " adlı projemiz, Bilişim ve Elektrik –Elektronik Alanından 10 öğrencinin  katılımıyla gerçekleştirildi.

2. Akış 18-31 Mart 2018 Tarihleri arasında ortağımız Litvanya Vilnius kentinde bulunan  UAB Anjaras bünyesinde gerçekleştirildi. "Avrupa'ya Açılan Kapı " adlı projemiz, Mobilya  ve İç Mekan Tasarımı Alanından 10 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu yıl projemiz (2020-2021 yılı için) hazırlanmış ve Ulusal Ajansa başvuru yapılmıştır.

 Ayrıca 2018, 2019 Tübitak 4006 bilim fuarı projesi yaptık 2020 yılı için de projemiz kabul oldu ve Kasım ayında fuar düzenleyeceğiz.

 4-Okulumuzun eğitim öğretim şekli nasıldır?

  • Normal-gündüz eğitim öğretim yapılmaktadır.
  • Kız -Erkek karışık karma eğitim yapılmaktadır.
  • Okulumuzun pansiyonu bulunmamaktadır.

5-Okulumuzda bulunan alanlar ve dallar nelerdir?

1-Bilişim Teknolojileri  Alanı

  • Yazılım Geliştirme
  • Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik

2-Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı

  • Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
  • Elektrik Tesisatları ve Pano Montorlüğü Dalı
  • Elektrikli Ev Aletleri Dalı
  • Güvenlik Sistemleri Dalı
  • Haberlekşme Sistemleri Dalı

3-Metal Teknolojisi Alanı

  • Kaynakçılık Dalı

4-Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

  • Yapı Tesisat Sistemleri Dalı

5-Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Teknolojisi Alanı

  • İç Mekan ve Mobilya Dalı

6-Makine Teknolojisi Alanı

  • Makine Bakım Onarım Dalı
  • Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı
  • Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı Dalı

 

 Dipçe: Ana sayfada bulunan Alan ve Dallarımız bağından daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

6-Okul Tanıtım İzletimizi nereden izleyebilirsiniz?

Okulumuzu ayrıntılı olarak tanıtan bu izleti size görsel olarak daha fazla yardımcı olacaktır. Lütfen Buraya Tıklayınız.

 

7-Öğrencilerimiz stajlarını nerelerde yapabiliyorlar?

Tire Orgaznize Sanayi Bölgesinde bulunan 64 fabrikada (http://www.tosbi.org.tr/firmalar), Tire Yeni ve Eski Sanayide bulunan işletmelerde ve kamu kurumlarında staj-işletmelerde beceri eğitimlerini yapabilmektedirler.

 

8-Mezuniyet Sonrası iş bulma imkanları ve okuldan mezun olmuş ve alanında çalışan öğrenci bilgileri.

Mezun olan öğrencilerimiz %80 oranında kendi alanalrında çalışabilmektedirler. Tire'de Organize sanayi bölgesinin bulunması mezunlarımız için bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca Tire yeni sanayi ve eski sanayi de geniş bir çalışma alanı yelpazesi sunmaktadır.

9-Alana ait okul/kurumda yapılan uygulama örneklerine nerden ulaşabiliriz?

Bunun için ana sayfada bulunan alan ve dallarımız linkini tıklayıp uygulama örneklerini görebilirisiz. Ayrıca haberler kısmında da paylaşım yapmaya devam ediyoruz.

10-Ulaşım imkanları

 Tire merkezde bulunan okulumuza ilçelerden ve köylerden gelen dolmuşlarla, belediye otobüsleriyle ve tren kullanarak ulaşım imkanları mevcuttur.

Okulumuzun konumu için buraya tıklayınız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.06.2020 - Güncelleme: 25.11.2022 00:18 - Görüntülenme: 1676
  Beğen | 7  kişi beğendi